• 季節
  • 主題
  • 天數
  • 人数
  • 文章性質
  • 人均消費
當時大家都見到勢色唔對即刻衝曬去了樓梯到爬山車,我哋本身個卡實在太多人,唯有轉戰27卡,一行四人另外果兩個都唔知去左邊,呢個moment 已經顧唔到咁多,走左班車嘅話都唔知點算,又無得上網,啲野又係曬架車上面!點Q知樓梯位有塊板檔住曬,如果唔係車上有個大叔幫我哋拉開塊板,我哋係無可能上到車,前面果個亦都因為被塊板卡9住,上唔到去,同時送左半隻拖鞋比蒙古大地!如果佢上唔到,係後面嘅我都上唔到。想幫佢執果陣,完全見唔到隻鞋去左邊,左手渣住支柱,右手拎住另一個同伴支腳架同個袋,好狼狽,前面果個上左去之後,我都失敗左一次,好彩大叔再次伸出“友誼之手〞 打救埋我。唔係我都應該滯溜係果個荒涼之地。每卡都有個服務員會再次檢查人數,好彩全員成功上車。 第二朝7點幾,全架車啲人都差唔多起曬身!濛濛瀧瀧中比識普通話嘅蒙古少年 拍醒,同我哋講之後果個服務員會收返曬一開始係床上嘅毛巾、被、床單等等,執好擺埋一二邊就得! 由於同到站都仲有一段距離,我哋4條友拎左副啤出黎鋤鋤佢,一直好Cool 嘅蒙古大叔都睇得興起玩埋一份。
其中有個同伴腸胃一向都唔太好,去洗手間放貨嘅次數都比較多,佢食左個漢堡飯後就訓覺,可能因為腸胃唔好,加下火車沿路凳下凳下,聞說當時應該放左個屁同時間凳左啲貨出黎,起身交野嘅時候先發現原來佢尋晚攪到張床單有幾撻黃色嘅物體!難怪尋晚訓訓下聞到陣怪怪嘅味喇。係雞同鴨講嘅情況,個服務員拎左幾張銀紙出黎,大約15000蒙古錢指住佢,再指住張床鋪,呢個同伴亦都比較度縮 ,指住個洗手間話再做下身體語言,大致幫佢洗乾淨佢,攪左一輪,服務員接受呢個方案,不過因為差唔多埋站,所有廁所都鎖曬! 又攪左一輪先比攪掂曬呢件事。
呢個同伴亦都係尋晚甩左半對拖鞋個鞋!不過黑起上黎,低處未算低,係大家準備落車之制,有個呀叔突然出黎駛出一招順手牽羊,想搶佢放左係床上面個部相機,佢好大聲咁喝左佢一下,全架車嘅人即刻望住曬佢,個文雀就放低左,兼且回頭對佢一笑。 條友亦都行得好快無停低,茫茫人海想捉都捉佢唔住。
總算平安到達蒙古首都烏蘭巴托!By the way已經兩日無沖涼,還好天氣比較乾爽,身體無乜異味!