• 季節
  • 主題渡假
  • 天數5-8天
  • 人数個人
  • 文章性質遊記
  • 人均消費6000以下

我在峴港的第一天。

計劃這次旅行時, 完全不知道, 峴港是一個什麼地方。只知道越南有胡志明市, 河內這兩個城市比較為人熟識。而峴港都是近年才比較多聽到, 所以這個地方, 會有什麼名勝, 玩樂地方?? 完全零概念 @.@

開始找資料時, 發現很多人會推介 < 順化> <會安> 這兩個地方。<順化>有世界文化遺產~順化皇城, 是越南阮朝的故宮。但我對皇宮建築物, 興趣不大。所以沒去了。

而另一個地方 <會安> , 會安市遊客必到的地方就是 <會安古城> 同樣是被列入[世界遺產]

IMG_9298

到達峴港第一站, 就直奔  <會安市> 。因為我出發前已在網上book 了車, 所以在機場已有司機大哥舉牌迎接我。人生第一次有人接機…哈哈。

由峴港機場去會安市, 時間大約需要 35 mins, 因為當天是星期六, 去會安的路程上都算多車, 所以司機開得比較慢。(因為之後由會安返峴港市, 只是用了20 mins 便到)

到達會安酒店已經是晚上7點多 , 先稍稍休息一陣。再出去古城逛逛。

在行去古城的路上非常熱鬧, 街上有外國人, 越南本地人。加上這裡沒有高樓大廈, 多是兩三層高的房屋, 應覺好小鎮。

找了一間裝潢得古色古香的餐廳, 第一餐就更係食 < 越南牛肉湯河粉 > , 真係好好味呀 !!!

IMG_9186

IMG_9191

第二天, 再繼續遊古城。白天的會安古城跟晚上的完全不同。白天可以清楚見到古城內好多帶有歐洲式的建築物, 因以前曾經被法國管轄過。有多不勝數o既 Cafe , 餐廳。全部都好有特色。

IMG_9325

IMG_9219

IMG_9281

IMG_9249

但我就比較喜歡, 入鄉隨俗。試下學當地人, 坐街邊食野先。

IMG_9326

我叫左會安特色食品 < 高樓麵 > 是撈麵, 甜甜地, 少許辣, 味道都ok ga。可以一試 ^^

IMG_9245

古城雖然不算大,  但是天氣真係好熱。所以行到下午時間, 就先回酒店休息一陣。晚想再出來欣賞夜境。

到了黃昏, 人也越柩來越多, 我去了河邊一間餐廳食晚餐, 坐在門口位置, 吹住風, 同日間完全不同。

IMG_9300

IMG_9315 (1)

我今次就點了會安另一個特色食品 <白玫瑰 White Rose> 好食 !! 好似食蝦餃, 再配埋個醬汁一齊食, 真係好好食。

IMG_9311

食飽後, 就去學人放水燈啦。 河邊會有人向你推介坐船放水燈, 但我就無興趣啦。

IMG_9318

之後, 見到個婆婆買水燈, 咁就幫趁下佢啦, 幾多$, 就忘記了啦…. 哈哈。

IMG_9317

之後, 再行返去市集, 因為晚上, 古地內到處都會掛著燈籠, 好靚 !! 而市集裡亦有好多燈籠款式的燈罩, 真係好想買個返香港。

IMG_9199

就這樣, 在古城渡過了第二天。完全體驗了會安古城的日與夜。

之後行程, 就是人生第一次獨自跟 local tour 去玩啦 ^^

更多玩樂分享

Facebook 專頁 : [ Grace的玩樂遊記]

Instagram : [is_awonderful_life]